Blog

Blog

Alegerea materialelor de construcții: Cărămidă sau BCA

Alegerea materialelor de construcții: Cărămidă sau BCA

Vom începe prin a-ți spune că ambele materiale de construcții sunt similare și oferă o serie de beneficii asemănătoare pe care le vom detalia mai jos:
Ce au în comun cărămida și BCA-ul?
 • Pot suporta orice fel de acoperiș, inclusiv din țiglă
 • Permit folosirea finisajelor variate de interior sau exterior (vopsea, tapet, gips carton)
 • Nu necesită întreținere costisitoare în timp sau lucrări frecvente
 • Prețurile acestor două materiale sunt aproximativ egale
 • Ambele sunt rezistente la dăunători (insecte, rozătoare)
În continuare îți vom prezenta câteva trăsături ale BCA-ului ca material de construcții.
Caracteristici ale BCA-ului
BCA-ul (beton celular autoclavizat) este confecționat din praf de calcar, nisip, apă și diverși aditivi. Se remarcă prin faptul că este ușor de manevrat, rezistent la mucegai, dar și la atacurile dăunătorilor (insecte, rozătoare).
BCA-ul este folosit de regulă în construcția caselor din zone cu climă temperată, în care iernile nu sunt foarte friguroase iar verile nu sunt toride.
Este un material ignifug, astfel că viitoarea construcție va fi rezistentă la incendii, dar și versatil din punct de vedere estetic (poate fi acoprit cu glet și văruit într-o varietate de culori).
Poate fi folosit atât pentru ziduri exterioare, cât și pentru ziduri interioare, fiind un material cu capacități termoizolatoare. Deși blocurile de BCA asigură un confort termic semnificativ, de regulă este indicată și folosirea unor soluții alternative pentru izolare alături de BCA, mai ales dacă viitorul imobil urmează să fie ridicat într-o zonă muntoasă.
Un avantaj semnificativ al BCA-ului este greutatea sa redusă. Din acest motiv, el este utilizat foarte frecvent pentru pardoseli, înlocuind sapele din beton. De asemenea, datorită faptului că este un material ușor se reduce timpul de construcție.
Cu toate acestea, cărămida rămâne unul dintre cele mai îndrăgite materiale de construcții utilizate de români, dar și de europeni, având o serie de avantaje importante față de BCA.
În fiecare an sunt construite în Europa peste două milioane de locuințe noi din cărămidă, ceea ce reprezintă procentual aproximativ 60% din totalul caselor și apartamentelor noi.
Această preferință a constructorilor, dar și a viitorilor proprietari pentru cărămidă are legătură cu diverse considerente, cum ar fi funcționalitatea sau rezistența.
Avantajele cărămizii față de BCA
 • Cărămida are o rezistență superioară la presiune și umiditate.
 • Are proprietăți termoizolante importante, fapt care o recomandă mai ales în cazul clădirilor fără termoizolație suplimentară
 • Contribuie la structura de rezistență a clădirii – pereții din cărămidă preiau o parte din greutatea construcției. Acest fapt aduce cu sine și un avantaj financiar – se va folosi mai puțin beton sau oțel la structura de rezistență. La polul opus, BCA-ul este recomandat mai degrabă pentru pereții care nu suportă greutatea imobilului
 • Deși cărămida este mai grea decât BCA-ul, ea va contribui la construcția unei clădiri solide, durabile și rezistente
 • Cărămida asigură atât rezistență la frig, cât și la condiții caniculare, fiind un material versatil și adaptabil – un perete din cărămidă absoarbe energia naturală de la soare, dar și menține temperatura optimă în interior, chiar și pe o perioadă mai lungă de timp
 • Spre deosebire de cărămidă, BCA-ul necesită un grad sporit de armare, astfel crescând costurile construcției
 • Durată de viață mai mare decât blocurile din BCA - cărămida poate rezista timp de decenii sau chiar secole, fiind unul dintre cele mai vechi materiale utilizate în construcții.
 • Aduce un plus de valoare estetică unei clădiri - se adaptează atât unui stil clasic sau vintage, cât și unor construcții moderne
 • Bună izolare fonică asigurată de golurile de aer
Sperăm că acest articol ți-a oferit argumentele necesare pentru a alege materialul de construcție potrivit pentru viitoarea ta casă. Spor la construit!

Vrei să afli mai multe din culisele construcțiilor si amenajărilor?

Înapoi la pagina anterioară