Blog

Blog

Avantajele unei firme de construcții față de o echipă de meseriași

Avantajele unei firme de construcții față de o echipă de meseriași

Dacă ai luat decizia de a face parte și tu din această categorie, în primul rând, trebuie să știi câteva aspecte importante legate de construcția unei locuințe în general:
·         Dacă vrei să ridici o casă în mediul urban, legea românească îți impune să apelezi la o firmă de construcții;
·         Și în cazul în care vrei să construiești o casă în regim P+1 (parter și etaj) în mediul rural, ești obligat să apelezi la serviciile unei firme de construcții;
·         Singura situație în care poți construi în regie proprie și să apelezi la o echipă de meșteri în construcții este atunci când ridici o casă în mediul rural care are doar parter.
Pentru că viitoarea locuință trebuie să răspundă tuturor cerințelor tale, noi îți vom prezenta o serie de motive pentru care ar trebui să apelezi la o firmă de construcții în locul unei echipe de meseriași, indiferent de locul în care o construiești (mediul urban sau rural).
De ce să alegi o firmă de construcții?
·         Realizează lucrările folosind utilaje corespunzătoare de săpat, transport, cofraje, schele etc. Fiecare firmă vine cu propriile utilaje, astfel că tu nu vei avea cheltuieli în plus.
·         Fiecare lucrare se realizează în baza unui contract, care include și o garanție. Așadar, în cazul în care nu ești mulțumit de lucrare sau nu au fost respectate prevederile contractului, poți lua măsuri.
·         Dacă lucrarea nu este de calitate, nu s-au folosit materialele asupra cărora v-ați înțeles sau nu au fost respectate cerințele tale, poți acționa în judecată firma respectivă si sa-ti recuperezi prejudiciul.
·         Prețul pe care îl percepe o firmă autorizată este puțin mai mare decât cel pe care îl cere o echipă de meseriași în construcții, dar ea garantează și standarde mai înalte de calitate pentru lucrare, folosește utilaje proprii etc.
Economia de bani inițială oricum se pierde atunci când luăm în calcul și achiziția materialelor, cost suportat tot de viitorul proprietar. De asemenea, dacă lucrarea nu a fost executată corespunzător prima dată și trebuie refăcută, costurile adiționale, vor fi mult mai mari decat daca ar fi fost facuta lucrarea bine, la prima strigare, iar aceste costuri suplimentare trebuie suportate tot de viitorul proprietar.
·         Aprovizionarea cu materiale o face firma și de regulă îți poate oferi un preț mai bun, pentru că achiziționează direct de la producători, având mai multe lucrări pe care le execută într-o perioadă de timp și o relație mai apropiată cu aceștia, respectiv discounturi mult mai mari decat ai putea tu obtine la o singura lucrare .
·         Vei avea costuri mai mici de întreținere a viitorului imobil deoarece firma diminuează riscurile apariției unor vicii de constructie   pe termen mediu.
·         Firma oferă o estimare adecvată a prețului lucrării, încă de la început, scăzând riscul apariției unor costuri neprevăzute.
La polul opus, apelarea la o echipă de meseriași în construcții aduce o serie de dezavantaje deloc neglijabile pentru proprietari.
Dezavantajele unei colaborări cu o echipă de meseriași
În primul rând, în cazul serviciilor unei echipe de meșteri nu vei primi un contract legal de executie între investitor și constructor pentru serviciile prestate, ci totul se va realiza în baza unei mici înțelegeri. Cu alte cuvinte, în cazul unor greșeli de construcție, folosirea unor materiale necorespunzătoare sau depășirea semnificativă a timpului de execuție, nu vei avea pe cine să tragi la răspundere.
Al doilea dezavantaj este că, deși vei crede la început că o echipă de meseriași te va costa mai puțin, vei plăti mult mai mult la final. Meseriașii de regulă nu au contracte cu firme specializate, astfel că vei avea parte de un preț mai mare la materiale. De asemenea, dacă lucrarea trebuie refăcută din diverse motive, meseriașii nu își asumă răspunderea iar cheltuielile adiționale îți revin tot ție.
De asemenea, va trebui să supraveghezi procesul de construcție. Va trebui să te implici în edificarea construcției, să supraveghezi meșterii, să te asiguri că nu sunt risipite materiale etc.
Acest fapt include și drumuri suplimentare la magazinele de materiale de construcții. De regulă, în calitate de client trebuie să mergi periodic la distribuitorii de materiale de construcții, pentru că mereu va fi nevoie de ceva în plus (cuie, sarma, suruburi, 2 saci de glet, sau 3 saci de adeziv etc.).
Există de asemenea o nesiguranță în privința respectării termenului de lucru. În cazul unei echipe de meșteri, termenul poate fi prelungit dacă aceștia execută în aceeași perioadă mai multe lucrări.
Și în ceea ce privește prețul poți avea parte de surprize neplăcute. Estimarea de preț inițială este în majoritatea cazurilor depășită, de cele mai multe ori, vor apărea costuri suplimentare iar șansele să depășești bugetul inițial alocat sunt ridicate.
Sperăm că toate informațiile curpinse în acest articol te vor ajuta să iei decizia potrivită pentru viitoarea ta locuință. Construcții de calitate îți dorim!

Vrei să afli mai multe din culisele construcțiilor si amenajărilor?

Înapoi la pagina anterioară