Blog

Blog

De ce anume trebuie să ții cont într un proiect de casă

De ce anume trebuie să ții cont într un proiect de casă

Etapele urmărite într-un proiect de casă
1. Documentare
  • Identificarea modelului viitoarei case – ar trebui să faci o analiză a preferințelor tale personale pentru a fi sigur că vei putea să-ți construiești casa în stilul dorit de tine (clasic, modern, tradițional etc.). De asemenea, ar trebui să ai în vedere și detalii legate de compartimentarea casei – parter, mansardă, număr de etaje.
  • Alegerea tipului de structură – în funcție de cerințele tale în materie de rezistență și durabilitate, poți alege case cu structură din cărămidă, cu structură metalică sau din lemn. Aici poți avea în vedere și tipul casei, pentru că cerințele de construcție pentru o casă cu locuire permanentă față de o casă de vacanță diferă.
  • Selecția materialelor – pentru că această etapă este complexă și implică mai mulți factori, te sfătuim să apelezi la specialiști în domeniu pentru a lua cele mai bune decizii (arhitecți, ingineri proiectanți etc.). Și în ceea ce privește achiziția efectivă a materialelor este indicat să nu faci economii la capitolul calitate.
2. Proiectare – aici poți crea un anteproiect, o versiune mai simplă pe care o vei detalia în etapa de proiectare efectivă. Poți include detalii despre cum va fi realizat proiectul tehnic în baza căruia se va construi casa – planurile tuturor nivelurilor, aspectul exterior, buget estimativ pe care să îl respecte viitoarea construcție etc.
  • Obținerea certificatului de urbanism – înainte de a începe proiectarea efectivă, trebuie să obții avizele necesare pentru viitoarea construcție. Cel mai important document de care ai nevoie este Certificatul de Urbanism. Primăria localității în aria căreia se află terenul pe care va fi amplasată construcția este cea care eliberează acest document. Pentru a intra în posesia lui, trebuie să plătești o taxă care variază în funcție de mărimea suprafeței de construire sau de zonă (urbană sau rurală).
  • Studiul geotehnic – pentru o siguranță sporită, ar fi indicat să apelezi la o echipă de specialiști pentru realizarea unui studiu geotehnic. Acesta cuprinde informații despre structura și consistența solului, dar și recomandări tehnice importante pe care le poți avea în vedere în elaborarea proiectului tehnic.
  • Proiectarea efectivă – în această etapă, indicat ar fi să te adresezi unui birou de proiectare. În acest stadiu, toate dorințele tale se vor materializa sub forma unui proiect tehnic elaborat de o echipă avizată (arhitecți, ingineri). Acest proiect va include, printre altele, și planuri de arhitectură, de rezistență și de instalații elaborate în urma unor calcule detaliate.
În elaborarea proiectului casei, scopul tău trebuie să fie în primul rând să optimizezi costurile de construcție, dar și să menții un nivel de calitate cât mai ridicat.
Proiectul casei necesită o atenție sporită la detalii pentru că pot apărea și o serie de probleme. Una dintre cele mai frecvente dintre acestea este supradimensionarea locuinței.
Importanța dimensionării corecte a casei în faza de proiect
Viitoarea casă trebuie proiectată astfel încât să nu fie mai mare decât ai nevoie. Așadar, este important să calculezi cu atenție necesarul de spațiu, având în vedere aspecte ca:
  • Spațiul și compartimentarea viitoarei locuințe (numărul de dormitoare, băi, camere de oaspeți etc.);
  • Numărul de persoane;
  • Câte nivele va avea viitoarea locuință.
Mărimea casei trebuie evaluată în funcție de nevoile personale, de aceea este indicat să te sfătuiești cu arhitecții și inginerii proiectanți pentru a avea parte de un spațiu conform cu cerințele tale, care să fie în același timp realizabil în funcție de terenul de care dispui.
Este foarte important ca aceste dimensiuni să fie calculate corect, pentru că supradimensionarea casei va aduce costuri suplimentare pe parcurs. Nu numai că vei avea un spațiu mai mare decât ce ai nevoie, dar din această cauză nu îți vei respecta nici bugetul inițial alocat construirii și întreținerii imobilului și nici planurile pentru casa ta de vis.
După ce ai pus la punct toate detaliile proiectării, urmează faza de executare și alegerea echipei de construcții. Îți dorim succes și planuri cât mai inspirate!

Vrei să afli mai multe din culisele construcțiilor si amenajărilor?

Înapoi la pagina anterioară