Blog

Blog

Piata constructiilor in 2017 si previziuni pentru 2018

Piata constructiilor in 2017 si previziuni pentru 2018

Lucrările de construcții în numere
 
În primele cinci luni ale anului 2017, piața construcțiilor a fost una dinamică. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2016, au fost create cu 2,1% mai multe construcții noi. Un drum bun au avut și clădirile rezidențiale, care au înregistrat creșteri de 67,2%, conform INS.
 
Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi cu aproape 30% la lucrările de reparații capitale; lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu aproximativ 26%. De asemenea, dacă privim obiectele de construcții, cele inginerești s-au diminuat cu 29%, iar clădirile nerezidențiale au coborât cu 12%.
 
Valoarea apartamentelor
 
Piața construcțiilor în 2017 a însemnat și o creștere a valorii apartamentelor, cel puțin în ultimul trimestru al anului, în comparație cu trimestrul anterior. Totuși, creșterea prețurilor între cele două trimestre nu a fost una dramatică.

Spre sfârșitul anului, apartamentele din Cluj rămân cele mai scumpe din țară. Evaluatorii au stabilit o sumă medie, între apartamentele noi și cele vechi, de 1.272 euro pe metru pătrat util. Bucureștiul nu este nici el prea departe, metrul pătrat util fiind evaluat la 1.114 euro, la o diferență de peste 150 de euro de Cluj. În Timișoara, metrul pătrat util este evaluat la 1.050 de euro.
 
Construcțiile și forța de muncă
 
În ceea ce privește forța de muncă în construcții, anul 2017 nu a fost deloc unul bun. De fapt, de 3-4 ani se constată această pierdere în domeniul construcțiilor. Patronatele estimează un deficit de personal de circa 200.000 de muncitori calificați. Dacă lucrările pe care Guvernul României le-a anunțat pentru anii următori vor fi demarate, chiar și parțial, deficitul de personal calificat în construcții va atinge 600.000 de persoane.
 
Deficitul de personal conduce la creșterea costurilor de construcție din ce în ce mai mult. Numai în ultimii doi ani aceste costuri au crescut cu 10-15%. Constructorii au încercat să evite creșterea costurilor prin aducerea angajaților din Asia, Ucraina, Serbia și Republica Moldova.
 
Ce urmează? Previziuni pentru anul 2018
 
Specialiștii sunt de părere că prețurile apartamentelor vor continua să crească, cel puțin în anul 2018. În Cluj, prețurile apartamentelor au atins valori mai mari decât cele din anul 2007, înainte de criza economică. Bucureștiul, deși capitală, nu a ajuns la nivelul prețurilor anului 2007.
 
În București, se estimează că piața construcțiilor din 2018 se va centra mult pe investiții în mari centre de birouri. Aceste investiții sunt văzute de companiile multinaționale ca fiind oportunități extraordinare pentru dezvoltare. Dar și afacerile de talie medie vor beneficia de pe urma acestor investiții. Odată mutate sediile multinaționalelor în birouri noi, chiriile din vechile clădiri ale acestora vor scădea, moment prielnic și pentru afacerile de talie medie să treacă la următorul nivel.  
 
Constructorii își doresc ca, în 2018, să aducă în piață construcții adaptate la zilele noastre. Astfel, încep să se dezvolte proiecte imobiliare destinate exclusiv închirierii. De asemenea, se pare că anul viitor va aduce mai multe investiții în ansambluri de tip apart-hotel, unde chiriașii pot sta de la câteva zile, la câteva luni sau ani.
 
Așadar, în ciuda greutăților pe care le întâmpină ca orice alt sector profesional, piața construcțiilor continuă să se dezvolte. Noi avem încredere că toate proiectele din anul care urmează vor fi încununate de reușite și așteptăm să urmărim, împreună cu tine, împlinirea previziunilor pentru acest an.
 
Până atunci, îți dorim mult succes în construirea unui an așa cum ți-l dorești!

Vrei să afli mai multe din culisele construcțiilor si amenajărilor?

Înapoi la pagina anterioară