Sfaturi si secrete

Sfaturi si secrete

Cum Știi Că Ai Ales Constructorul Cel Mai Bun Pentru Casa Ta

Igrasie, pereţi crăpaţi după nici un an de la construire, miros de canalizare în casă - toate astea sunt numai din vina echipei de construcţie.
Cum Știi Că Ai Ales Constructorul Cel Mai Bun Pentru Casa Ta

Cred că toţi am auzit de cel puţin un caz în care cineva şi-a luat ţeapă cu muncitorii. De fapt experiențele negative de acest gen sunt mult mai des întalnite decât cazurile fericite în care totul a decurs conform înţelegerii.
           
            Ştim cât e de neplăcut să fii judecat de familie şi prieteni că au profitat de tine nişte şmecheri, pentru că nu ai fost suficient de informat încât să îi ţii la respect.
 • Experiența
      Atunci când alegem constructorul casei visurilor noastre trebuie să ținem cont  în primul rând de experiența pe care o are echipa respectivă. De câți ani activează în domeniu și câte case a construit în această perioadă?
 • Vizionarea unor case similare realizate de constructor
      Este foarte important  să vezi câteva case construite de cei pe care vrei să îi alegi. Este posibil ca acest lucru să fie definitoriu în luarea unei decizii. Cei ce nu au nimic de ascuns te vor duce să îți arate casele pe care le-au construit sau te vor pune în legătură cu clienții pentru care au lucrat , fără nici o reținere.
 • Un alt aspect foarte important,  este să verifici dacă firma pe care ai de gând să o contractezi,  are TOATE AUTORIZAȚIILE NECESARE unei bune funcționări și dacă este la curent cu ultimele norme în ceea ce privește construcția unei case.
 
      Este crucial să te asiguri că firma care îți va construi locuința poate să respecte toate NORMELE DE SIGURANȚĂ, LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE și toate celelalte norme impuse de autoritățile locale, pentru a fi sigur că nu vei avea probleme în viitor.
 
 • Stabilitatea  - Longevitatea meșterilor în echipa constructorului.
      O echipă credibilă este cea a cărei membri  sunt aceeași de foarte mult timp, una în care STABILITATEA este cuvântul de ordine.
      Acesta este un bun indiciu în ceea ce privește seriozitatea firmei, dar și a profesionalismului echipei care va lucra propriu-zis la construirea casei. Evident, o echipă bine sudată, cu oameni care se cunosc și lucrează de mult timp împreună, timp în care și-au stabilit fiecare propriile sarcini, va funcționa mult mai bine decât o echipă abia formată, sau a cărei membri se schimbă constant.
      Analizează rubrica de vânzări sau de construcții de case din media locala online sau offline și îți vei face o idee despre constructorii activi pe piață, despre ce și cât construiesc, dar și despre prețurile pe care le practică.
 • Verifică recomandarile pe care le au de la foștii clienți.
      Încearcă să vorbești cu agenți imobiliari, cu foști clienți sau cu prieteni sau rude care au colaborat cu firma pe care o vizezi. Astfel, vei afla cât de mulțumiți sunt aceștia de serviciile de care au beneficiat și, de asemenea, poți primi sfaturi despre cum să gestionezi căutarea celui mai bun constructor, dar  și despre alte criterii pe care poate tu nu le-ai conștientizat până în acest moment.
 
 • Ia în calcul 3-4 constructori. Solicită de la fiecare cate 5 recomandări (cel puțin). Adică cere-le cel puțin 5 numere de telefon de la clienți ale căror case le-au construit. Mergi să vezi acele case pentru a cunoaște  exact realizările firmei constructoare, pentru a verifica cât de activă este aceasta pe piața construcțiilor de locuințe, dar și pentru a vorbi cu clienții constructorului și pentru a cere recomandări despre acesta.
 
Întrebări pe care ai putea să le adresezi  vechilor clienți în legătură cu construcția casei lor:
 • A lucrat calitativ?
 • S-au încadrat în timp ?
 • S-au încadrat în bugetul inițial ofertat?
 • Au fost suficient de transparenți și deschiși la întrebări, nelămuriri, rectificări?
 • I-ar mai chema acel client să mai lucreze la alte lucrări pe care le-ar mai face?
 
 
 • Implicarea constructorului în viața comunității
Unul din lucrurile care ar trebui să conteze, este dacă firma cu care vrei să colaborezi se implică în viața comunității locale și dacă participă la acțiuni de caritate. E liniștitor să știi că banii pe care îi dai poate se vor întoarce, într-o oarecare măsură, în comunitatea din care faci parte.
 
 • Aportul constructorului la creșterea valorii de piață a construcției
Un ultim aspect, dar poate cel mai important, este să verifici în ce măsură a știut firma constructoare să aducă un plus de valoare proiectelor anterioare. Fie că e vorba de o alee de intrare mai deosebită, o grădină bine proporționată sau un garaj multifuncțional, constructorul ar trebui să țină cont și să vină cu idei care să crească valoarea construcției pe piața imobiliară.
 
 • Relația (chimia) cu persoana direct responsabilă de proiect
Dacă ai verificat toate aceste aspecte și ai fost mulțumit de ceea ce ai aflat, aproape că ai găsit constructorul perfect.
 
 Însă, pentru a fi sigur că faci alegerea corectă, trebuie să te asiguri că relația cu persoana responsabilă de proiect este una cât se poate de bună, pentru a fi sigur că ideile tale vor fi înțelese și puse în practică. Abia după ce ai bifat aceste aspecte poți să spui că te afli cu un pas mai aproape de a construi casa visurilor tale.
 • Întrebările - Pune cât mai multe întrebări legate de constructor!
Urmează să investești o sumă importantă de bani în construcția sau achiziția căminului tău așadar este dreptul tău firesc, ca și client, că ești 100% sigur că îți dorești să faci acest pas.
Iar încrederea în constructor stă la baza acestei tranzacții!
Nu este cazul să îți fie rușine sau jenă să pui întrebări pentru a verifica nivelul de credibilitate al persoanei la care ai apelat pentru noua ta casă. Până la urmă, adresarea unor întrebări bune persoanelor potrivite te pot salva de o tonă de regrete pe termen lung.
 
            Identifică alți clienți ai constructorului  și pune-le întrebări. Cere recomandări  Spre exemplu:
 
 • Dacă sunt mulțumiți de acesta și de construcția realizată?
 • Dacă au avut probleme legate de construcție?
 • Care au fost aceste probleme și cum au fost rezolvate acestea?
 • Care este relația actuală a acestor clienți cu constructorul ales de tine?
 
 • Poți să apelezi chiar și la organele de justiție ca să afli dacă nu cumva există anumite procese pe rol împotriva constructorului, daca nu există o stare de insolvență în care este implicată firma lui. Verifică informațiile publicate în presă.
 
            Adu-ți aminte în permanență că tu ești clientul. Tu ești cel care dictează regulile jocului și care își dorește ca toate nevoile sale să fie îndeplinite.
 
            Nu lua decizii pripite în acest sens, la presiunea constructorului. Evită să cazi în capcana unor simple tertipuri de vânzare, bazate strict pe prețul scăzut. Dacă intuiția ta îți spune că încă nu ai toate informațiile necesare pentru a lua o decizie informată și justă, atunci nu acționa până ce nu ești 100% sigur.
 
 • Verifică zvonurile! Ce pot să îți spun, din proprie experiență, este că domeniul construcțiilor  este printre cele mai competitive existente pe piața din România.
 
            Însă spiritul competitiv nu este întotdeauna fair-play iar buna credință nu este o trăsătură pe care o vei întâlni garantat, din păcate, la toți  constructorii.
 
            Din acest motiv, pentru siguranța ta ca și client, îți recomand să verifici temeinicia fiecărui zvon pe care îl auzi și, de asemenea, să te informezi cât mai bine cu privire la credibilitatea persoanei pe care ai ales-o să îți fie ghid în construcția unei case.
 
            Obține informații de la foștii și actualii clienți ai constructorului, de la instituțiile specializate și de oriunde mai poți găsi. Unele zvonuri s-ar putea să fie adevărate și astfel te poți feri de persoane care vor doar să îți înșele încrederea și să îți ia banii.
 
            Altele însă, este posibil să fi fost lansate, cu rea credință, de către competitori pentru a te atrage cu ofertele acestora.
 
 • Informează-te cu privire la garanțiile oferite!
 
Constructorul casei tale este obligat să îți ofere un anumit set de garanții, în temeiul legii, precum și una contra viciilor ascunse ale noii construcții.
 
            Atenție însă! Un viciu ascuns este acela care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistență de specialitate, de către un cumpărător prudent și diligent. Așadar, dacă vrei să poți beneficia de această garanție, consultațiile și expertizele de specialitate sunt obligatoriu de realizat. Altfel, în cazul în care imobilul construit are vicii (defecțiuni) nu vei putea să obții despăgubiri din partea constructorului.

Înapoi la articole